Data er det nye guld

To ud af tre virksomheder er i dag udsat for cyberangreb. Nye undersøgelser fra Rambøll viser, at cybertruslen i Danmark er alvorlig. Mandag d. 14.05 offentliggjorde Rambøll en undersøgelse lavet for ingeniørforeningen IDA og Danske Revisorer. Undersøgelsen viser, at 68% af virksomhederne der deltog, har været udsat for hacking i løbet af det seneste år.

Det indikerer et tydeligt signal om stigende cyberkriminalitet – der kommer simpelthen flere og flere angreb.

I forlængelse af perioder med flere større angreb, så blev trusselsvurderingen fra Center for Cybersikkerhed også slået fast som meget alvorligt. Danske myndigheder og virksomheder er altså fortsat truet af en omfattende og voksende spionage via internettet, som både skader virksomheders sikkerhed og økonomi.

Den teknologiske udvikling gør, at truslen er i konstant forandring. Det stiller store krav til sikkerhedsforanstaltninger og beredskab. Cyberspionage mod offentlige og private mål udgør fortsat den alvorligste cybertrussel. Undersøgelsen er baseret på besvarelser fra 113 IT-ansvarlige, hvoraf de 89 er fra den private sektor. Undersøgelsens resultater viser samtidig, at hver femte virksomhed ikke har en plan for, hvad de skal, hvis et cyberangreb indtræffer.

Ledelserne, hvad enten de sidder i private virksomheder eller i offentlige myndigheder, bør være opmærksomme på, at der med digitaliseringen er en risiko for, at man kan blive ramt af cyberangreb. Der bør tages relevante og fornuftige foranstaltninger, eller sikres at der er en plan for, hvad der skal ske, hvis virksomheden bliver ramt af et cyberangreb.

Både private virksomheder og det offentlige har stået for skud

Sidste år i juni var det A.P. Møller-Mærsk, der blev ramt af cyberangreb. Efter en omfattende opgørelse fandt man frem til direkte udgifter for 1,9 milliarder kroner. Af de mere aktuelle cyberangreb, så oplevede man senest at DSB blev udsat for et såkaldt DDoS-angreb, som lagde deres billetsystemer ned i adskillige timer. Ifølge tal fra PWC kan det forebyggende arbejde betale sig. Et angreb koster i gennemsnit danske virksomheder 900.000 kr.

Det er ikke kun de større organisationer og virksomheder, som hackerne finder aktuelle. I en rundspørge har ni ud af ti danske kommuner oplyst, at de i de sidste 12 måneder er blevet udsat for cyberangreb.  Der er i senere tid set flere eksempler på forsøgt afpresning, hvor løsesummer er krævet.

Det er sket ved, at kommunalt ansatte har modtaget e-mails med vedhæftede filer, som er inficeret med en skadelig kode.

Hvis medarbejderne har åbnet de vedhæftede filer, så er deres computere frosset fast, hvorefter gerningsmændene har krævet penge for at låse filerne på kommunens netværk op igen.

Det er sket blandt Glostrup, Faaborg-Midtfyn, Lyngby-Taarbæk, Gribskov og Nordfyns Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.