Cyberkriminalitet påvirker forbrugerne direkte

Det digitale univers spiller en større og større rolle i de fleste menneskers liv, og en stigende del af vores sociale liv foregår efterhånden på internettet.

Det er her mennesker mødes, her vi gemmer og deler vores vigtigste dokumenter, fotos og generelle oplysninger, og det er i et bredt omfang også her vi styrer vores økonomi på kryds og tværs.

I takt med denne udvikling, så kan det næppe komme som en overraskelse, at kriminelle retter blikket mod den digitale verden. Angreb mod IT-systemer og kriminalitet faciliteret af it, er blevet hverdagskost. Vi bliver mere og mere forbundne, afhængige og sårbare, når vi alle er så dybt inde i den digitale verden. En af de mere foruroligende tendenser ved cyberkriminalitet, er virkningen på forbrugerne.

Den kraftige stigning i databrud resulterer i en hidtil uset mængde af kompromitterede personlige oplysninger. Da flere forbrugere bliver udsat for data-sultne kriminelle, er det stadig tydeligere, at personlig beskyttelse mod datatyve er vigtigere end nogensinde. Flere større medier skriver om mere end en million danske e-mailoplysninger, der ligger frit tilgængeligt online efter en stribe kæmpe lækager på verdensplan.

Uniqkey har udviklet siden erjegblevethacket.dk. Her har du mulighed for at finde ud af, om dine personlige data eller arbejdsmail er blevet kompromitteret i et databrud. Vores funktioner scanner hundredevis af databaser fra databrud for at se, om dine private oplysninger er blevet blottet.

Din identitet bliver overtaget

Med store hackerangreb på både Sony, Adobe og Apple kan det næsten ikke tænkes, at du ikke er blevet kompromiteret på et tidspunkt i dit online-liv. Hackerne har fået adgang til navne, e-mail-adresser, telefonnumre, passwords, kontrolspørgsmål og svar.

Det er derfor vigtigt at være obs, da man kan risikere at få overtaget sin identitet på platforme som Facebook, LinkedIn eller Twitter. Derudover er der også mulighed for, at få overtaget sine email-konti, hvor de cyberkriminelle igen kan lave svindel. Det er efterhånden en kendt fremgangsmåde hos de IT-kriminelle at åbne kredit i andre menneskers navn. Derfor bliver alt fra scannede pas og selfies til elregninger købt og solgt. Prisen afhænger af, hvor let en given vare er at bruge til svindel.

Udviklingen i økonomisk misbrug af identitets- og betalingskortoplysninger, generelt misbrug af identitetsoplysninger, kortoplysninger og digitale profiler, har ved flere lejligheder været emnet for større gennemgribende undersøgelserne i 2009, 2013, 2014 og 2017. Der findes således fire målinger for den forløbne ni årige periode[1].

Det tegner sig en tydelig udvikling i omfanget af cyberkriminalitet.

Hacking kan have alvorlige konsekvenser for mental sundhed

Mange af de involverede virksomheder ved meget lidt om, hvordan man skal håndtere eftervirkningerne af et cyberangreb.  Mens det at knække koder til betalingservices for  at købe en nye produkter, er irriterende og invasivt, så holder vores online-konti og digitale enheder også nøglerne til meget mere følsomme oplysninger end betalingskort: vores personlige fotos, hjemmeadresse, telefonnummer og meget mere.

Angst og traumer medført af disse overtrædelser forstærkes ofte, fordi ofrene føler sig “magtesløse”, fordi det forekommer usandsynligt, at de onlinekriminelle vil blive retsforfulgt eller overhovedet fundet. En rapport fra sikkerhedsfirmaet Norton i 2010 afslørede, at blandt de udsatte oplevede man vrede (58 procent), irritation (51 procent) og følelsen af ​​at blive “snydt” (40 procent). Alle disse er faktorer, der leder til en magtesløshed, som på sigt kan resultere i angst eller traumer. Det må også kunne forventes, at i takt med at de cyberkriminelle bliver dygtigere, og vi som privatpersoner bliver mere afhængige af det digitale univers, så er disse tal steget markant.

Cyberangreb der er specifikt tilknyttet personlige oplysninger kan udløse stress, angst og depression. Mange negligerer angreb, hvor det ikke har ført til økonomiske tab for de ramte mennesker, men det har forårsaget stress, angst og meget mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.