Ny ubehagelig trend med online afpresning

Kriminaliteten er i høj grad skiftet fra at være fysisk til at blive digital, og flere oplever angreb som lammer både private og offentliges it-system.

Ransomware angreb er en type malware som inficerer din computer og krypterer dine data. Når du er blevet lukket ude af dine filer og dokumenter, forsøger hackeren at sælge dig en virtuel nøgle til at lukke op for dine filer igen – der kræves altså en løsesum. Den typiske måde du kan blive smittet med en ransomware, er via phising mails og ondsindede links. Læs mere om phising her.

Sådan undgår du et ransomware angreb

  • Opdater jævnligt din software.
  • Installer antivirusprogrammer og scan dine devices for virus. Hvis du er i tvivl om dine data har været kompromitteret i et databrud kan du tjekke det her.
  • Sikkerhedskopier dine data til en ekstern harddisk.
  • Hold øje med ondsindede mails og phising. Undgå at klikke på mistænkelige links og undlad at installere eller åbne filer, hvor du ikke kender afsenderen.
  • Bloker pop op-vinduer i din browser.

Ransomware angreb går både udover private, virksomheder og offentlige organisationer. Som privat kan det gå udover alle dine data og du kan fx miste alle dine personlige familiefotos og videoer, hvilket for de fleste er et ømt punkt. Det kan tilmed betyde, at dine vigtige dokumenter mm. går tabt, hvilket vil skabe et stort besvær. Skulle uheldet være ude så frarådes det at betale løsesummen, da det ikke er en garanti for at få sine data igen. Vores råd til dig er derfor at være opmærksom og kritisk når du færdes online. Tag de ovenstående punkter i betragtning og beskyt dig selv og din familie imod ransomware angreb.