G2 ranks Uniqkey among 2023’s Top 50 Best Security Products. Read More 

Gode råd til en sikker offentlig WiFi-forbindelse

Vi har alle prøvet at logge på en offentlig WiFi-forbindelse (Gratis WiFi), uden for vores eget hjem.

 

Altid online

Vi kendet det alle. Behovet for at være online, om det er nede på caféen, i storcenteret, i lufthavnen, i bussen osv. Hvis du bor i en storby, er der ofte hundredvis af WiFi-forbindelser at vælge imellem. Nogle er låste imens andre er åbne og ikke kræver adgangskode. Det er især disse netværk som du skal være særlig opmærksom på.

Når du er hjemme, er din egen internetforbindelse sikker. Det er et netværk som du kan stole på og har fået adgang til via din internetudbyder. Husk dog at skifte koden på din personlige router. Se andre gode tips til at sikre dit digitale hjem her.

Hvis du er på forretningsrejse kan der være steder, hvor du er nødt til at anvende internet, for at tilgå dit arbejde. Hvis du har data på din mobiltelefon, så opret et hotspot-netværk fra den, herefter kan du koble din computer til. Der kan være tidspunkter, hvor det ikke kan lade sig gøre at trække data fra din telefon, og et offentligt netværk er den eneste løsning.

Vi giver dig her en guide til hvordan du kan færdes sikkert, når du skal have internet i det offentlige rum.

 

Kend dit netværk

Hvis du sidder et sted og arbejder, men mangler internet og opdager, at der et offentligt internet du kan anvende, så snak med indehaveren af stedet. Hør om de konkrete oplysninger er sande før du logger ind. Man vil nemlig kunne rende ind i en situation, hvor der er et netværk som muligvis hedder næsten det samme, som det du ønsker at logge på. Problemet opståt, hvis du kommer til at vælge det netværk, som ikke er det rigtige. Det er nemlig i denne situation at manden-i-midten angreb forekommer mest.

Manden-i-midten angreb betyder at en hacker har opsat et Wi-Fi af samme navn, hvorfra han kan monitore netværket og derfra fange indkomne informationer. Disse informationer kan variere lige fra login oplysninger til finansielle oplysninger. Her kan du, mens du ikke ved det, blive udsat for informationstyveri, når du browser internettet. Dette er uanset om du bruger en telefon eller en computer.

I dag, bliver mange hjemmesider dog beskyttet med en protokol der hedder https: s’et står for sikker og gør at data ikke bliver sendt gennem netværket uden at det er krypteret.

 

Et godt råd er at begrænse dine offentlige Wi-Fi oprettelser. Jo flere netværk, du anvender, øger din risiko for at en ukendt person opsnapper personlige eller arbejdsrelateret information.

 

Begræns dine opgaver

Hvis du alligevel beslutter at anvende et offentligt Wi-Fi, så sørg for, at du ikke anvender hjemmesider eller programmer der indeholder sensitiv information. Dette kan bl.a. være at logge ind på sociale netværk, tilgå netbanken, eller sende vigtige arbejdsrelaterede dokumenter. En hacker vil, med ret simple værktøjer, kunne opsnappe disse informationer hvis du sidder på et offentlig netværk.

Det samme gælder, hvis du skal give information for at få adgang til det offentlige netværk. Her taler vi om mail-adresse, telefonnummer osv. Hvis det ikke er muligt uden at give oplysninger, så brug en sikker email adresse, der ikke er din primære adresse. Her skal du samtidig være opmærksom på hvad du siger ja til, når du skriver oplysningerne ind. Husk samme tid at læse terms and conditions. Hop ud af netværket med det samme, hvis der står man skal installere et stykke software.

 

Brug en VPN når du er ude

Når du tilgår internettet ude i byen via en offentligt WiFi-forbindelse, så er alle de oplysninger, der sendes mellem din computer og netværket mere eller mindre åbne. Med en VPN er din information sikker. Så selvom du skulle befinde dig et sted, hvor der er en usikker WiFi-forbindelse, så beskytter en VPN din data.

VPN står for Virtuelt Privat Netværk, og er med til at krypterer dine informationer på en sikker måde, der gør du undgår et angreb. Forestil dig din egen tunnel (VPN forbindelsen) i en større tunnel (internetforbindelsen). En VPN fungerer som en tunnel på internettet, hvor en hacker ikke kan se de informationer du sender igennem tunnellen (netværket). Informationerne er nemlig krypteret.

Der findes mange VPN services og priserne kan variere meget. Der findes også dem, der er gratis. Vi anbefaler herfra at du undersøger markedet, hvor du kan finde den bedste løsning ved at kigge efter uafhængige undersøgelser. VPN-løsningerne er ikke svære at anvende, det er bare vigtigt du finder en VPN der møder dine behov.

En VPN kan også være en god løsning, hvis du rejser meget rundt i arbejdsøjemed. Da arbejdsrelaterede data er i højsæde hos en hacker, er risikoen for at du bliver offer for denne type kriminelle, større.

 

Begræns fildeling eller Airdrop

Vi har tidligere nævnt i et Facebook opslag, at det ikke er en god idé at anvende din computer, med administrator rettigheder. Det er bedre at bruge en brugerprofil, der er indstillet til standard. Det skyldes at en cyberkriminel kan installere software på en computer, der har aktiveret administrator rettighederne eller hvis du har slået fildeling til.

Quickguide PC:

 1. Gå ind i Netværk og Delingscenter
 2. Tryk på Avancerede Delingsindstillinger
 3. Sluk for Fil- og Printerdeling.

Quickguide MacBook:

 1. Gå til Systemindstillinger
 2. Vælg Deling og fravælg alt.
 3. I Finder klikker du på Airdrop og sørger for du ikke kan ses af andre.

Nu kan fremmede ikke komme til din computer eller sende dig filer, som du ikke ønsker at modtage.

 

Vores råd til dig, når du anvender offentligt netværk er:

 • Undgå som hovedregel offentlige WiFi-forbindelser, og brug din telefon til at skabe et mobilt hotspot.
 • Hvis du har anvendt et netværk, så undgå at du automatisk tilgår det igen, når du er færdig med at anvende det. Glem derfor netværket på dine apparater, når du forlader stedet.
 • Hold dine apparater opdateret med den seneste softwareversion. Med de seneste softwareversioner bliver de sikkerhedshuller, der bliver fundet hen af vejen nemlig lukket.
 • Brug kun sikrede hjemmesider. Der skal du være opmærksom på hjemmesider, der bruger https protokollen, da det er disse der er de mest sikre.
 • Brug en VPN-tjeneste.
 • Hav antivirus programmer installeret og klar til brug.
 • Undgå at anvende informationskritiske hjemmesider. Det vil sige, lad være med at bruge netbank og undgå at anvende dit kreditkort.
 • Opret et mobilthotspot som du selv kontrollerer.

 

Vær opmærksom og forsigtig

Det er aldrig sikkert at gå på et netværk som man ikke kender, men med nogle små skridt, kan du tage din it-sikkerhed til det næste niveau. Ovenstående er en beskrivelse af: hvad du skal være opmærksom på og hvordan du kan blive angrebet, når du anvender en offentligt Wi-Fi.

Vi anbefaler at du bruger 2-faktor-autentifikation (2FA). Det vil sige du altid selv skal godkende, hvis der skal logges ind eller overføres penge.

Faktisk gælder alle de gængse regler indenfor it-sikkerhed, når du anvender et offentligt netværk. Skift dine passwords ofte, det kan gøres nemt med uniqkeys password manager. Her kan du nemt oprette et stærkt password som du kan gemme i manageren til senere brug.

Det er også smart at forberede dig hjemmefra, ved at hente video eller musik direkte ned på din telefon eller computer. Hvis du rejser arbejdsrelateret og bruger en offentlig WiFi-forbindelse, så forbered dine dokumenter inden du tager ud, så du undgår, at skulle hente dem i mens du er på farten.